×

Figyelmeztető üzenet

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Korábbi bejegyzések 201603

ÉTEL és Tudomány- A csalánlisztről

A nagy csalán (Urtica dioica L.) szinte a világ minden táján megtalálható, gyógyászati jelentősége mellett számos kúltúra élelmiszernövényként is ismeri és használja. Leggyakrabban megfőzve szószként, levesként készítik el. A csalánliszt a nagy csalán szárított levelének őrleménye. Ez került összehasonlításra a hagyományosabbnak mondható búzaliszttel illetve árpaliszttel.

A gyógy- és fűszernövények feldolgozásáról

A begyűjtést követő lépés a feldolgozás, amivel jó, ha tisztában vagyunk, és felkészülünk rá még a gyűjtést megelőzően.

A szárítás időtartama növényi részenként eltérő. A standard szárítási folyamat általában a következő:

Gyógyszerünk a táplálékunk, táplálékunk a gyógyszerünk

Gyógyszerünk a táplálékunk, táplálékunk a gyógyszerünk. Az összes élelmiszernövény tartalmaz az emberi szervezetre hatással bíró vegyületeket. Úgy is fogalmazhatjuk, hogy az összes,vegyület valamilyen hatással bír az emberi szervezetre. Vagyis minden növény mérgező és gyógyító egyben. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy itt minden az egyensúlyon, az arany középúton áll vagy bukik. Ilyen szempontból nincs különbség abban, hogy termesztett növényről vagy vadon termőről beszélünk.

A WEMPla története

Minden úgy kezdődött, hogy egy szép, napsütéses napon egy dús, zöld mezőn megpihenve körülnéztem. Elgondolkoztam rajta, hogy vajon anno mivel táplálkoztak az emberek. Hogy hogy lehetséges az, hogy itt van körülöttünk ez a száz-meg százezerféle csodálatos növény, és mi ebből legfeljebb százfélét fogyasztunk, de a mindennapokban még ennél is kevesebbet. Elhatároztam, hogy ennek alaposabban utánajárok...Így derült fény számomra arra, hogy számos minket körülvevő növény, amelyek közül sokakat haszontalan 'gaz'-nak titulálunk, tulajdonképpen értékes, ehető zöldség!

Hogyan fakasszunk a nyírfából vizet

A megsebzett fa kifolyó nedve a virics, nyírfavíz vagy nyírfanedv a népi gyógyászatban vizelethajtásra, vesekő hajtására használatos. A gyógyászati haszna mellett különleges ízű, kissé édeskés, frissítő folyadék is. No, de lássuk, hogyan is fakasszunk a nyírfávól vizet.

Nagyon fontos az időzítés. A nyírfavíz csak kora tavasszal (március első néhány hetében) gyűjthető, később keserű lesz. Előszöris válasszunk ki egy szimpatikus nyírfát. A csapolásnak több módja is létezik.

Késes módszer

Hogyan kezdjük?

Mi a teendő, ha meg elhatároztad, hogy megismerkedsz az ehető vadnövényekkel, de nem tudod, hogyan? Íme néhány jótanács, ami segít, hogy ne vessz el az útvesztőben.
Lépésről lépésre haladjunk. Ne akarjunk egyszerre sok információt elraktározni. Egy kirándulás alkalmával elég, ha egy-két új növényt megismerünk. Ahogy bővül az ismeretünk, úgy tárulnak fel előttünk e csodálatos világ kapui.
Nagyon fontos, hogy a célnövényt 100%-os biztonsággal felismerjük. Ezért nem ajánlott könyvekből kiindulva vacsoráravalót gyűjteni.

Miért? Mit? Hogyan? Mikor? Mennyit?

A hármas szám mindig is különös jelentőséggel bírt. Ezért most ezekre a kérdésekre keresünk három-három választ.
Miért?
Három indok, miért gyűjtsünk, együnk, használjunk vadon termő növényeket?
++ Mert a gazdag, természetes, szennyezésmentes talajból táplálkozó növények szervezetünk számára fontos tápanyagokat és segédanyagokat tartalmaznak.
++ Mert új, különleges ízek felfedezése élmény az egész családnak, baráti körnek.
++ Mert a természetben töltött idő aranyat ér!