×

Figyelmeztető üzenet

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Franciaország - Sajttál WEMPla-módra

Brie sajt, pongyola pitypang levele salátaöntettel

A franciák köztudottan nagyon kedvelik a sajtot. Azt már kevesebben tudják, hogy a tradicionális étkezés egyik fogása a sajt. A főétel után következik a sajttál, amit bagette-tel és salátával fogyasztanak. Ebben a posztban nem a sajt áll középpontban, hanem a mellé kínált saláta.

Hagyományosan a hazánkban is közismert saláta, 'salade verte' (Lactuca sativa L.), a mezei katáng rokona 'salade frisée' (Cichorium endivia var. crispum) vagy a galambbegy, 'mâche' (Valerianella locusta L.) kerül az asztalra, vinaigrette-tel, azaz salátaöntettel lelocsolva. Ezek egész évben kiválóan helyettesíthetőek illetve kiegészíthetőek különböző vadon termő növényekkel. A tavasz különösen kedvező a különböző salátanövények gyűjtésére és fogyasztására. A teljesség igénye nélkül íme néhány növény, amelyekkel kiválóan kiegészíthetjük a fogást.

A pongyola pitypang (Taraxacum officinale Weber ex Wiggers) fiatal levele enyhén kesernyés ízű, élvezeti értéke mellett az emésztést segítő hatása is van. Csak az élénkzöld, zsenge leveleket érdemes fogyasztani, az idősebb levelek kifejezetten keserűek.

A vadszázszorszép (Bellis perennis L.) tőlevelei karakteres ízűek, enyhén csípős utóízzel, szintén egész évben gyűjthetőek.

Mindkét növény közismert, úton-útfélen megtalálható, virágzás alatt bárki felismeri őket, így érdemes ezekkel kezdeni az ismerkedést az új ízekkel.

Kora tavasszal a salátaboglárka (Ranunculus ficaria L.) levelei az elsők között található meg a természetben. Szintén elterjedt növény, az árnyékos, nedves helyeket kedveli. Virágzás előtt fogyasztható, semleges íze végett a hagyományos ízek kedvelőinek sem okozhat csalódást.

A savanykásabb ízek szintén jól beilleszthetőek a sajttálat kísérő zöldsalátába. érdemes társítani a semlegesebb ízű zöldekkel.

Áprilisban a lombfakadással a bükk (Fagus sylvatica L.) fiatal leveleit használhatjuk.

Az erdei madársóska (Oxalis acetosella L.) az árnyékos lombos erdőkben egész évben megtalálható, zsenge leveleit fogyaszthatjuk. A mezei sóska (Rumex acetosa L.) réteken elterjedt növény, fiatal tőleveleit használhatjuk. Oxálsavtartalmuk miatt egyiket se fogyasszuk rendszeresen vagy nagy mennyiségben.

Egy szó, mint száz, sajtra, salátára fel, vive la France! :)