×

Figyelmeztető üzenet

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Okostányér, avagy mit együnk egy nap

Okostányér

Megjelent az új magyar táplálkozási ajánlás, amit a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége készített el. Az ajánlás az Okostárnyér elnevezést kapta, végülis logikus, manapság már minden okos, miért pont a tányérunk maradjon buta...Lássuk, mi legyen minden nap a tányérunkon.
Az okostányér fele zöldség és gyümölcs, amiből legalább naponta egyet nyersen is ajánlott fogyasztani. A burgonyát legfeljebb minden második napra ajánják.
A tányér másik felén a gabonafélék és a tejtermékek osztozkodnak. Az ajánlás szerint a gabonafélékből a teljes kiőrlésűeket válasszuk, a tejből a csökkentett zsírtartalmút.
Ősellenségnek számít a só, a zsiradék és a cukor, melyek használatát minimalizáljuk. Továbbá ez a pár mondat áll a tányér alatt:

Figyelj az elfogyasztott ételek, italok mennyiségére és minőségére! Igyál elegendő folyadékot, étkezz naponta 3-5 alkalommal, változatosan! (...)
 

...változatosan...
Mindig elszomorít, hogy köretnek a legtöbb étteremben, de még a legtöbb háztartásban is tészta, rizs, burgonya, jobb esetben párolt zöldségek (sárgarépa, karfiol, zöldborső, kukorica) és zöldsaláta választható. Pedig a természet annyi meg annyi csodálatos fajjal áldott meg minket, szinte csak le kellene hajolni értük...persze csak azután, hogy megismertük őket!

...figyelj a minőségre...
Az alapanyagok minősége alapvetően meghatározza a készétel minőségét, és természetesen a mi ÉLETünk minőségét is! Itt jönnek képbe a bio termékek mellett a tiszta természetből származó zöldégek-gyümölcsök.

Feltűnő, hogy az okostányér mellett nincsenek ott a kis kapszulák az "étrend-kiegészítő" felirattal. Ezek szerint még van remény...
Mindenesetre ha változatosan étkezünk, és megfelelő alapanyagokból készült ételeket fogyasztunk, akkor nagyobb esélyünk van minél hosszabb ideig megőrízni az egészségünk, hiszen a táplálékunk a gyógyszerünk is egyben.

Kép forrása: mdosz.hu