×

Figyelmeztető üzenet

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

WEMPlakönyv – Dános Béla: Farmakobotanika 3 - Gyógynövényismeret

Mostanság számos gyógynövényes kézikönyv megjelenik, jók és kevésbé jók egyaránt, és ember legyen a talpán, aki kiválogatja, melyik mennyire hiteles. A Farmakobotanika 3 – Gyógynövényismeret című könyvet egy ízig-vérig szakmabeli írta, Dános tanár úr az ELTÉN és a Semmelweiss Egyetemen is oktatja a tárgyat, így a hitelességhez semmi kétség nem fér. A cím senkit ne ijesszen meg, a farmakobotanika annyit jelent magyarul, hogy gyógyszerészeti növénytan.

A könyv egyetemi tankönyv ugyan, de nem csak egyetemistáknak válhat hasznossá. Elsősorban azoknak ajánlott, akik már szereztek némi jártasságot a gyógynövények és ehető növények terén, de legalábbis már felismerik a keresett növényt és tisztában vannak a növénynevekkel. Ez a kézikönyv ugyanis nem a felismerésében nyújt segítséget, hanem inkább a megismerésében.

A növények kemotaxonómiai kategóriák szerint vannak rendezve, ami röviden annyit jelent, hogy a bennük található vegyületek, vegyületcsoportok alapján történt a rendszertani besorolásuk.

A könyv 200 hazai gyógynövényt részletez, melyek nagy része ehető növény, de mivel nem célja a könyvnek, az étkezési felhasználás nem kerül említésre. A növények mellett megtalálható azok vázlata, valamint egy szöveges ismertető. Továbbá egy-egy rövid bekezdés szól a gyógynövény gyűjtéséről, feldolgozásáról, valamint a főbb hatóanyagokról és gyógyászati felhasználásáról. A rokon fajok és azok felhasználósága (vagy fel-nem-használhatósága) is fel van tüntetve, továbbá egyéb fontos figyelmeztetések, például a védett fajokat és az összetéveszthetséget illetően.