×

Figyelmeztető üzenet

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

WEMPland – Farmakobotanikai kirándulás az öt érzék körül

Farmakobotanikai terepgyakorlat, Börzsöny

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság tavaszi farmakobotanikai terepgyakorlata alkalmából idén a Börzsönybe vezetett az utunk. A terepgyakorlat elsődleges célja a gyógynövények megismerése, felismerése a természetes élőhelyükön. Királyrétről indulva tettünk egy távolságban rövid, de élményekben annál gazdagabb sétát, amit az öt érzék köré csoportosítva foglalok össze.

Hallás

A fülekre ható “szerek” közül említésre méltó a patakcsobogás, a tavaszi szellő játéka a réten a valamint a hiúz "vonyításanak "hiánya...ugyanis, mint megtudtuk, errefelé újra megjelent a hiúz, de sajnos-szerencsére nem mutogatja magát...

Szaglás

A tavaszi erdő mező illata végigkísért utankon, de az illatok illata egy mezei keresztfű-mezőből (Cruciata laevipes) áradt. Mézillat lengett körül minket. Sajnos ezt a mennyei illatot nem tudtuk üvegbe zárni és hazavinni.

cruciata_laevipes_colony_0.jpg

Mezei keresztfű (Cruciata laevipes)

Tapintás

Tapintás terén a bársonyos tüdőfű (Pulmonaria mollis), a bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria), valamint a réti útifű (Plantago media) bársonyos leveleit simogathattuk. Minket pedig a ragyogó napsütés simogatott, gondoskodva a napi D-vitamin dózisunkról. Nem minden növény ilyen “szelíd”, olyannal is találkoztunk, amit jobb nem megérinteni. A közönséges medvetalp (Heracleum sphondylium) furanokumarinokat tartalmaz, mely érintésre a bőrbe kerül. Ott napfény hatására aktiválódik, a DNS-hez kapcsolódik, ezáltal súlyos bőrgyulladást okozhat.

lychnis_coronaria_leaf_0.jpg   plantago_media_leaf_0.jpg

Bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria), réti útifű (Plantago media)

Látás

A szemünket a virágok teljes színkavalkádja káprázatta, a vöröstől az ibolyáig.

A veronika-fajok éppen virágoztak, közülük hárommal találkoztunk: ösztörüs veronika (Veronica chamaedrys), kakukkveronika (Veronica serpyllifolia) és a lecsepült veronika (Veronica prostrata).

Az indás infű (Ajuga reptans) szintén teljes virágzásban pompázott. Ez a növény az ajakosok családjába tartozik, de a felső ajka hiányzik...

Az erdő szélén az olocsán csillaghúr (Stellaria holostea) fehérlett, mely – mint a szegfűfélék családjának összes képviselője, szaponinokban gazdag.

A barnás színárnyalat lágyszárú képviselője a már elvirágzott kónya vicsorgó (Lathraea squamaria) volt, ami arról híres, hogy élősködő, ő maga egyáltalán nem fotoszintetizál.

Védett növények közül a virágba borult, gyönyörű agárkosbor (Anacamptis morio) lepett meg minket. Ez az orchideafélék családjába tartozik, melynek minden hazai képviselője védett.

Geológiai látványosság a vas-oxid tartalmú andezit, amit a korábbi bányászatnak köszönhetően tárult a szemünk elé. Szintén a bányászat emlékét őrzik a “hegyoldalba” vájt tárók. Sőtmi több, azt is megtudtuk, hogy eredetileg a Kisvasút is a bányászat miatt épült!

veronica_serpyllifolia_flowering_plant_0.jpg   ajuga_reptans_flowering_plant_0.jpg   anacamptis_morio_flowering_plant_0.jpg   banya_andezit_vasoxid_1.jpg

Kakukkveronika (Veronica serpyllifolia), indás infű (Ajuga reptans), agárkosbor (Anacamptis morio), vas-oxid tartalmú andezit

Ízlelés

Ízek terén szintén minden ízlelőbimbót megtornáztattunk. Az édes-keserű ízről a pillangósvirágúak családjába tartozó édeslevelű csűdfű (Astragalus glycyphyllos) levele, a savanyú ízről a juhsóska (Rumex acetosella) és más Rumex-fajok leveleiben jelen lévő oxálsav gondoskodott. A csípős ízélményt a hagymás fogasír (Dentaria bulbifera) “hagymája”, nyújtotta. Ez a növény a keresztesvirágúak rendjébe tartozik, és mint a rend összes tagja, mustárolaj-glikozidokat tartalmaz. A hagymái pedig nem mások, mint a levélhónaljban fejlődő sarjgumók. A podagrafű (Aegopodium podagraria) jellegzetes, zamatos ízt varázsolt a tavaszba. Olyan növénnyel is találkoztunk, amely addig jó, amíg nem tudjuk, milyen ízű...ilyen például az őszi kikerics (Colchicum autumnale), melynek magja nagy mennyiségben tartalmaz kolhicint, ami egy sejtosztódást gátló alkoloid. Ma már a veszélyessége miatt a gyógyászatban kevéssé alkalmazzák, a növénynemesítésben annál inkább: a kromoszómaszám-növeléshez, triploid, tetraploid egyedek “előállításához”. Érdekes még a növény életciklusa: ősszel virágzik, és ilyenkor, tavasszal érik a termése.

astragalus_glycyphyllos_leaf_0.jpg   dentaria_bulbifera_flowering_plant_0.jpg   aegopodium_podagraria_leaf_0.jpg   colchicum_autumnale_leaf_0.jpg

Édeslevelű csűdfű (Astragalus glycyphyllos), hagymás fogasír (Dentaria bulbifera), podagrafű (Aegopodium podagraria), őszi kikerics (Colchicum autumnale)

Összefoglalva tehát minden érzékszervünket megdolgoztattuk, pontosabban megajándékoztuk sok-sok tavaszi kedvességgel. Külön köszönet a szervezőknek a programért, Dános tanár úrnak és a botanikus csapatnak a szakmai élményért, valamint Földanyának a számos csodálatos növényért!