×

Figyelmeztető üzenet

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

WEMPlarckép - Beszélgetés Biobiával, a cserkúti GAZtronómussal

WEMPlarckép - Beszélgetés Biobiával, a cserkúti GAZtronómussal

Dr. Németh Ibolyánál, alias Biobiánál vagyunk, a Mecsek alján, a Biobia Pajta Szálló kapujában. Bia oktatással, környezeti neveléssel foglalkozott évtizedekig. Most saját vállalkozása van, őstermelő, öko-büféket, gazvacsorákat szervez a régióban.
Biát kérdeztem.
Hogy kezdődött a szerelem a gazokkal?
Parasztlány vagyok. Rengeteget voltam kicsapva a legelőre a teheneket őrizni a nagypapámmal. Én gyermek voltam, ő meg idős, jól kiegészítettük egymást. Az alapokat Tőle tanultam meg. Azt tudtam, hogy a seggvakarót megesszük, de sokáig nem tudtam, hogy az a galagonya.
Ez a fajta szerelem örökíthető illetve örökölhető?
Tapasztalatom szerint családtagra nem feltétlenül. De nagyon sok ember kérdez tőlem, és nagyon sok embert gyűjtöttem magam köré, akinek már szintén fontos ez a szemléletmód. Az Öko-büféken, gazvacsorákon a környezeti nevelés által adható át.
Mi az az Ökobüfé?
Az Ökobüfé olyan állófogadás, ahol a kertünkből, legelőről, erdőről származó gyümölcsöket, zöldségeket, gazokat, virágokat, őstermelői húsból, halból, tejből készült ételeket-italokat kínálunk, esztétikus svédasztalos büfé formájában. Az állófogadásokon a hasukon keresztül lehet környezeti nevelni az embereket. Mindenkit érdekel az a finomság, amit evett, ezáltal nagyon sok szemléletformáló gondolatot lehet közvetíteni. Az embereknek tetszik, hogy mindennek színe van, illata van, íze van, és minden érzékszervüket megszólítja.
Fordultak elő balesetek a vadnövényes pályafutásod alatt?
Csak olyan növényeket használok otthon valamint a rendezvényeken is, melyeket biztosan ismerek. A balesetek tehát más jellegűek. Olyan például már előfordult, hogy azért lett rosszul a vendég, mert annyira ízlett neki az étel, hogy egyszerűen túlette magát...
Mi a kedvenc vadnövényed?
Nem tudok egyet kiemelni közülük. Nagyon szeretem a vadgyümölcsöket, mint a vadszeder, a som. A virágok közül az egyik kedvencem a sásliliom (Hemerocallis fulva – a szerk.). Gyönyörű narancssárga színe van, a sziromnak van vastagsága, bele lehet harapni, és finom! Ez ugyan nem "klasszikus" vadnövény, ugyanis ültetett, de kivadul. Felénk minden parasztudvarban ott van, én is úgy örököltem a kertben.
Mit üzensz a mai fiatalságnak?
Hogy legyenek minél többet a természetben, szeressék meg a természetet és ismerkedjenek meg a vadon termő ehető és gyógynövényekkel, mert ki tudja, lehet, hogy egyszercsak bezár a Tesco...
Ha kifognád az aranyhalat, mi volna a három kívánságod?
Az első, az lenne, hogy hozzon össze egy olyan társsal, aki szintén természetember. A második az, hogy lehessen bevezetni a vizet a Jakab-hegyen lévő kulcsos házamba, hogy oda tudjunk költözni. Harmadikként kérnék még tíz évet, amit ott tölthetnénk békében, boldogságban...
Kívánunk Biának sikeres horgászást!