×

Figyelmeztető üzenet

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

WEMPlate – Herbateák tejjel

Wemplate - Herbal teas with milk

A hónap felfedezettje számomra az áfonya levele, ami herbateaként annyira finom ízű, hogy vetekszik a gyümölcsteákkal. A teakészítéshez a feketeáfonya (Vaccinium myrtillus L.) és a vörösáfonya (Vaccinium vitis-idaea L.) levele is megfelel. Egy “gond” van vele, hogy Magyarországon kevés helyen fordul elő, veszélyeztett illetve védett, de Erdélyben, például Hargita megyében gyakori és gyűjthető. A leveleket főleg cseranyagok és flavonokat tartalmaznak. Önmagában, vagy keverten is lehet fogyasztani, a szamóca (Fragaria vesca L.), málna (Rubus idaeus L.) vagy a szeder (Rubus caesius L.) levelével.

Nem gondoltam, hogy létezik finomabb ízű herbatea, mint ez, addig, amíg ki nem próbáltam ugyanezt a herbateát...tejjel! Selymesen lágy ízt kölcsönöz neki, különleges édes utóízzel.

Ezen felbuzdulva készült el a herbatea az apróbojtorján (Agrimonia eupatoria L.) leveléből, tejjel, ami szintén kellemes meglepetést okozott.

Elkészítéshez a megszokott 2.5 g aprított levélnél egy kicsit többet érdemes a bögrébe tenni, és forrázás után kb. 10 percig állni hagyni. A szűrés után is még hagyjuk több órát “pihenni” az intenzívebb íz eléréséhez. Melegítve vagy jéggel is kiváló.