WEMPland – Őszi farmakobotanikai kirándulás az ellentétek körül

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság idei, 2016 őszi farmakobotanikai (magyarul gyógynövényismereti) terepgyakorlata ezúttal a Normafához és környékre irányult. A legizgalmasabb növényeket és gombákat, melyekkel ezen a szép őszi napon találkoztunk, ezúttal az ellentétek köré csoportosítva mutatom be.

Először a Normafa elnevezésének történetét tettük magunkévá, amely címszavakban így hangzik:1840, Bellini, Norma opera, nagyária, Schódelné Klein Rozália énekesnő.

Utána jöhetett a csodálatos panoráma. Utána pedig a még csodálatosabb növények és gombák.

Gyönyörű és finom

Voltak köztük gyönyörű ehetőek. Ebből a csoportból egyszerű sorolni: Bükk (Fagus sylvatica L.) makkja, gyepűrózsa (Rosa canina L.) áltermése, a csipkebogyó, vagy a gombák közül az Anna-rét környékén lelt erdőszéli csiperke (Agaricus arvensis Schaeff.) kifejlett példánya.

Ronda és nemfinom

Voltak “csúnya”, “büdös” nem-ehető növények, gombák, mint a fekete peszterce (Ballota nigra L.) amely megdörzsölve penészhez hasonló szagot áraszt. Vagy a két kategóriában is induló - dögszagú - erdei szömörcsög (Phallus impudicus L.), bővebben lásd lentebb.

Gyönyörű és nemfinom

Ami azonban a legizgalmasabb, azok a gyönyörű de nem ehető növények és gombák mint az nadragulya (Atropa belladonna L.), amelynek termése éretten egy fénylő fekete koktélparadicsomra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy erősen mérgező, akár néhány szem fogyasztása is. (És ha már szem, akkor megemlíteném, hogy a középkorban a Mediterrániumban ennek a növénynek a főzetét csepegtették az olasz hölgyek a szemükbe, hogy tág pupillájukkal vonzóak legyenek. Az atropint, mint hatóanyagot a szemészetben sokáig pupillatágítóként használták.)

A keserű csucsor vagy ebszőlőcsucsor (Solanum dulcamara L.) élénkpiros termései szintén egy ízletes gyümölcsre engednek következtetni, szintén helytelenül. Ez a burgonyafélék családjába (Solanaceae) tartozó növény ugyanis, akárcsak a család valamennyi faja, mérgező.

Az erdei csillaggomba (Geastrum fimbriatum Fr.), szép és nem ehető. Onnan kapta a nevét, hogy csillag-alakú. Esőben pöfögi ki a spóráit, az esőcseppek segítségével!
 

Ronda és finom

Továbbá szerencsésen találkoztunk a gusztusosnak nem mondható ehető gombák egy izgalmas képviselőjével is, a májgombával (Fistulina hepatica Schaeff.). Ez a gomba kísértetiesen hasonlít a májra, alakra, állagra és színre is.

Vagy ott volt az erdei szömörcsög (Phallus impudicus L.), ami még fiatalon, amíg a burokban van, sem túl étvágygerjesztő, de ehető. Később aztán még kevésbé étvágygerjesztő, ugyanis rettentően büdös dögszagot áraszt magából...mellesleg, ahogy a latin név is utal rá, fallosz alakú...

Ezzel véget is ért a tartalmas kirándulás, az élelmesebbeknek a - gusztusos vagy kevésbé gusztusos - vacsorával a kezükben.

medium_fagus_sylvatica_pixabay.jpg   medium_rosa_canina_pixabay.jpg   medium_atropa_belladonna_pixabay.jpg   medium_phallus_impudicus_pixabay_0.jpg   medium_received_1179227568810032.jpeg

Bükk (Fagus sylvatica) makkja; gyepűrózsa (Rosa canina); nadragulya (Atropa belladonna); erdei szömörcsög (Phallus impudicus); májgomba (Fistulina hepatica)