ÉTEL és tudomány – A bodzabogyóról

Amíg a bodzavirágot és annak felhasználását már szinte mindenki ismeri, a bodzabogyóról ugyanez nem mondható el. Korábban Európában a bodza (Sambucus nigra L.) fontos haszonnövénynek számított, mivel minden részét felhasználták, elsősorban a gyógyászatban és az élelmezésben. Az európai népi gyógyászatban a bodzabogyót megfázás kezelésére, továbbá hashajtóként, izzasztóként és vizelethajtóként használták. A bodzabogyót megszárították vagy szörpként készítették el. A szárított gyümölcsből forrázat vagy főzet készült.

Az Európai Unióhoz tartozó, növényi gyógyszerekkel foglalkozó bizottság (HMPC) Nyilvános Értékelő Elemzése alapján az alábbiakban összefoglalom az ismereteket a bodzabogyó gyógyászati felhasználásáról.

Összetétel

Az összetétel alapján fontos farmakológia hatásokra következtethetünk. Számos biológialiag aktív vegyületet tartalmaz, többek között a sötétvörös színért felelős antocianineket, flavonolokat, fenolsav-származékokat és illóolajat. A mag és az éretlen gyümölcs toxikus lektineket tartalmaz. A gyümölcsben előforduló szénhidrátok nagy része glükóz, fruktóz, pektin és annak származékai. Vitaminokban gazdag, legnagyobb mennyiségben B-vitaminokat, A-vitaminokat és C-vitamint tartalmaz.

In vitro és in vivo kimutatott hatások

Mind in vitro és in vivo kísérletek folytak és folynak a bodzabogyó készítmények különböző hatások bizonyítására, mint az immunstimuláns hatás, antibakteriális hatás. Influenza ellen klinikai vizsgálat isfolyt, melyben a bodzabogyó vizes kivonata hatékonynak bizonyult,ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek.

Az antioxidánsok képesek beavatkozni a különböző, oxidatív stresszhez kötött kórfolyamatokba, ezáltal “semlegesíteni” a reaktív oxigén, nitrogén és klorin gyököket (ROS, RNS, RCS).

A bodzabogyó antioxidáns hatása in vitro bizonyított, de a folyamat nem tisztázott. In vivo nem folytak releváns kísérletek.

Toxicitás

Az érési folyamat csökkenti a lektintartalmát, az érett gyümölcs lektintartalma nem szignifikáns. Az enyhe toxicitás oka a gyümölcsben és magjában alacsony koncentrációban előforduló cianogén-glikozidok jelenléte, melyek a bélben hidrogéncianiddá (HCN) alakulnak, és hányingert, hányást, hasmenést okozhat. A magban alacsony koncentrációban előforduló HCN hőkezeléssel eltávolítható, ezért ajánlott a gyümölcs előfőzése.

Bizonyított gyógyhatás

A növényi gyógyszerekkel foglalkozó bizottság (HMPC) értékelő jelentés következtetése az, hogy monográfia nem készülhet a bodzabogyóról a kritériumok hiánya miatt. Ugyanakkor a bodzabogyó gyógyászati felhasználására vonatkozóan továbbra is folynak kutatások, elsősorban az influenza, szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség és elhízás kezelésében. Elképzelhető, hogy néhány éven belül bizonyított gyógyhatásokkal büszkélkedhet.

Addig is a tápértéke és íze miatt fogyasszuk, hiszen számos vitamin forrása lehet.

A hivatkozott cikk: 28 January 2014 EMA/HMPC/44208/2012 Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC) Assessment report on Sambucus nigra L., fructus