×

Figyelmeztető üzenet

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

WEMPlakönyv - Eva-Maria Dreyer, Wolfgang Dreyer: Vadnövények, bogyók és gombák felismerése, gyűjtése, felhasználása

Eva-Maria Dreyer, Wolfgang Dreyer: Vadnövények, bogyók és gombák felismerése, gyűjtése, felhasználása

A “Vadnövények, bogyók és gombák felismerése, gyűjtése, felhasználása” című kézikönyv igazán praktikus támasz az ismertebb, elterjedtebb ehető növények (és gombák) megismerésében. Természetesen ez sem helyettesíti a terepen szerzett hiteles ismereteket, inkább emlékeztetőnek, kiegészítőnek, vagy gyakorláshoz ajánlott.

Több mint 100 ehető növény- és gombafajt tartalmaz. A növények “adatlapja” egy színes fényképpel indul, alatta egy rövid szöveges leírással az ismertetőjegyek, virágzási idő, lelőhely, összetévesztési lehetőség, gyűjtés és felhasználás ismertetésével. Továbbá helyet kapnak egyéb, a gyűjtésre, fogyasztásra vonatkozó figyelmeztetések, például “Túlzott mennyiség fogyasztása vesebántalmakat okozhat.”

Praktikus, hogy a növények a gyűjtési évszak szerint vannak rendezve, bár értelemszerüen sok az átfedés (egyes növényeket szinte egész évben gyűjthetünk, ezek például csak a "Tavasz" fejezetben jelennek meg), továbbá nehézkes megtalálni azon növényeket, amiknek más-más részét más-más évszakban gyűjtik.

A képek nagyrészt segítenek a felismerésben, a leírások világosak, laikusok számára is érthetőek.

Az összetéveszthetőségek néhol hiányosak, de a veszélyeket mindig kiemeli a szerző.

A könyv a gyűjthető növényi részek étkezési felhasználásához is segítséget nyújt egy rövid leírással (például “a fiatal levelek jól illenek salátákba” valamint konkrét receptekkel is.

Összefoglalva kezdők és középhaladók részére nagyon praktikus, hasznos kézikönyv, mindennapos használatra :-). Akár hobbiszinten, akár komolyabban szeretnél foglalkozni a témával, mindenképpen ez a könyv az elsők között legyen a listádon.